צילומים: אסף פרידמן

כבד ביין / מרים פיירברג-איכר

"חגי תשרי מעלים בי זיכרונות נעימים של הליכה משותפת עם אמי לבית הכנסת, ושל ארוחות משפחתיות מסורתיות, שאליהן נלוו הברכות והאיחולים לשנה חדשה ומתוקה.

"מכלול התפילות בבית הכנסת, הקדושה של החג, ההתחדשות, התקווה לשנה טובה יותר, הפיחו בי תמיד תחושה של התרוממות רוח. גם העובדה שלאורך תקופה ארוכה, אנשים מברכים האחד את השני בברכת שנה טובה, מבקשים בקשות סליחה הדדית, כאשר שיאו של המהלך הרוחני הן תקיעות השופר מלאות ההוד, הופכת את הימים האלה לימים של רגש, חשבון נפש והזדככות.

"שתתחדש עלינו השנה לטובה ולברכה".

מתכון:
כבדים שלמים טריים
בצל
יין יבש
יין מתוק
אבקת מרק
פפריקה מתוקה

אופן ההכנה:
לצלות את הכבדים (להכשרה). מטגנים בצל קצוץ בכמות מכובדת ולאחר מכן מוסיפים את הכבדים. מטגנים עוד כמה דקות ומוסיפים יין יבש, יין מתוק, אבקת מרק ופפריקה מתוקה.
ניתן להוסיף אך לא חובה: סילאן ופלחי תפוח עץ.

מרים פיירברג איכר מבשלת | צילום: אסף פרידמן

סמבוסק / אלי דלל

"מראש השנה בילדותי אני זוכר שני מתכונים עיקריים: הסמבוסק ותבשיל בשר ראש — שנהיה לראש ולא לזנב. כדי שלא נסיים את תבשיל בשר הראש עוד לפני ערב החג, היו מכינים אצלנו לילדים סמבוסק — שחצי מהם נאכלו על-ידינו, הילדים, כבר לפני סעודת החג. בחרתי את הסמבוסק, כי מלבד הטעם הנפלא שלו, אני זוכר את החוויה שבהכנתו, כשכל הילדים היו עוזרים בטיגון".

מתי התאהבת במטבח?
"אני אוהב לבשל מאז שאני ילד, לאורך כל חיי זה היה התפקיד שלי בחבורה. בישול בעבורי הוא דרך לתקשר עם אנשים".

איפה תחגוג את ראש השנה?
"בערב החג הזה אשתי ואני מארחים אצלנו 30 אנשים, כך שגם בראש השנה הזה אבשל. אני מאחל לכל עם ישראל שנה טובה, מבורכת ומלאה במטעמים".

מתכון:
חומרים לבצק:
½ ק"ג קמח
15 גרם שמרים יבשים
כף שמן
כפית מלח
כפית סוכר
¼1 כוס מים

חומרים למילוי:
500 גרם חומוס מבושל
שני בצלים חתוכים
כפית גדושה כמון
כפית מלח
½ כפית כורכום
½ כפית צ'ילי גרוס
שלוש כפות שמן

אופן ההכנה:
מתסיסים את השמרים עם הסוכר והמים כחמש דקות. מערבבים את הקמח ואת כל יתר חומרי הבצק במיקסר עם וו לישה כ-10 דקות, עד לקבלת בצק רך.

מכסים את הבצק במגבת, ונותנים לו "לנוח" כשעה. בינתיים מכינים את המילוי: מטגנים במחבת את הבצל בתוספת שלוש כפות שמן, עד להזהבה. מוסיפים את שאר התבלינים לטיגון לעוד דקה. את החומוס יש למעוך במערוך או בבלנדר באופן גס. מעבירים למחבת וממשיכים לערבב תוך כדי הטיגון כחמש דקות, עם כל חומרי המילוי.

נותנים למילוי להתקרר.

מהבצק יוצרים כ-30 כדורים. מרדדים כל כדור לקוטר של כ-10 ס"מ. ממלאים בכפית גדושה מחומר המילוי, סוגרים ומהדקים בעזרת מזלג את הקצוות.
מטגנים בשמן עמוק. 

אלי דלל | צילום: אסף פרידמן